Fakta om Gorillafilmer

Rolf Agnestrand framför ledarhannen Agashi

Från expeditionsledare till gorillaföreläsare

Efter 40 år på resande fot, som filmare och expeditionsledare till de dimhöljda bergens gorillor i Rwanda, blandar nu Eskilstunabon och naturfilmaren Rolf Agnestrand, spännande film- och turistresor till bergsgorillorna med en betydligt lugnare tillvaro som föreläsare med filmvisningar runt om i Sverige.

Första TV-filmen ”Gorillaberg” sändes i TV redan 1979. Därefter har jag hunnit med att producera ett dussintal naturfilmer för Sveriges Television, bland annat tre naturdokumentärer för TV om bergsgorillorna. Ett femtiotal besök till bergsgorillorna har jag också hunnit med, både med och utan filmkamera, så kunskaperna och erfarenheterna om de starkt utrotningshotade bergsgorillorna finns på många sätt.

Jag vänder mig till alla som är intresserade av en lärorik, spännande och unik filmföreläsning. Det kan vara olika idéella föreningar, pensionärsföreningar, naturskyddsföreningar, företag, organisationer, skolor och studieförbund.

I samband med filmföreläsningen visar jag två filmer: ”Bergsgorillor i krigets skugga” och "Expedition Gorilla”. Det blir också  tillfälle att ställa frågor om bergsgorillorna och alla expeditioner jag har gjort. Jag anpassar längden på min filmföreläsning helt till era önskemål, allt mellan 60 och 120 minuter, beroende på gensvaret från publiken.
Före, mellan och efter filmerna, berättar jag mer om bergsgorillorna och svarar på publikens frågor.

Jag tillhör en lika ”utrotningshotad” art som bergsgorillorna. Född och uppvuxen i Rwanda och faktiskt, som helt ensam professionell naturfilmare genom alla tider i Sverige med just bergsgorillorna som ”specialitet”,  ser jag hur det blir allt svårare att sälja naturfilmer till Sveriges Television. Stora internationella TV-bolag, som till exempel BBC, med mångmiljonbudgetar, kan ligga ute i fält med 25-30 personer i flera månader för att producera naturdokumentärer med den allra senaste tekniken. "Där har en ensamvarg som jag, som gör allt jobb själv, från filmandet till slutredigeringen, inte mycket att komma med till slut".

Desto roligare då att istället nu få resa runt i Sverige och visa egenproducerad naturfilm och personligt berätta om den djurart som ligger mig allra varmast om hjärtat – bergsgorillorna i Rwanda.
Klicka på "Bokningsinformation" för all information om hur du når mig.

Rolf Agnestrand

Välkommen att boka en mycket intressant, lärorik och spännande filmföreläsning!
 

Det går åt mycket grönsallad. Bergsgorillorna sitter ju dessutom mitt i maten